Какво е мем? Какво е меметика?
Нелсън Борисов

Нелсън Борисов

Нелсън Борисов

Нелсън Борисов

Какво е меметика? Защо сме подвластни на нея?

Случвало ви си е да чуете някой припев от песен и да не може да си го избиете от главата дни наред? Случвало ли ви се е да чуете някой популярен израз, който също не може да си го избиете от главата, дори започвате ежедневно да го включвате в разговорите си?

Това са все примери, които са присъщи за един мем с едната разлика, че този тип мемове са безобидни. 

Какво е мем?

Терминът “мем” и науката меметика се появяват за първи път в книгата “Себичният ген” на д-р Ричард Докинс и книгата “Психически Вируси” на Ричард Броуди. Най-често мемовете ги оприличават на компютърни вируси, защото използват най-безобидния начин за да влязат в компютъра ви (мозъка) и да се развиват. Те парализират гостоприемника (ума ви) и го използват като благоприятна среда за размножаване.

Ежедневно всички ние сме подложени на подсъзнателно препрограмиране, целящо да ни спъне във всяко едно начинание с което се захванем. Пример за такъв тип мемове са социалните мрежи, рекламите, новините, близките и приятелите (включително). 

  • Страхотна Оферта! – Купете си новия 10К ULTRA LED телевизор на изплащане без първоначална вноска и 1-на година гратисен период. (пример за реклама);
  • Убиха и изнасилиха малолетно момиче за 20лв. (пример за новина);
  • С този бизнес няма да забогатееш! (пример за близък / приятел).

 

Това са все примери, които водят към някакъв вид емоция, а точно тя е азотния бустер, който подхранва мема в нас. Колкото повече емоции са включени, толкова по вероятно е мемът да се размножава. Съществува цяла група взаимосвързани мемове, които са по известни като “мемеплекс” и се отнасят основно към сферата на парите и успеха. Нали не си мислите, че тяхната цел е да ви направят богати и успешни? Точно обратното, тяхната цел е да ви държи максимално далеч от сдобиването с пари, успех и щастие.

В днешно време този тип мемове са широко разпространени и огромна част от населението е заразена с тях. Този тип мозъчен вирус се разпространява с огромна лекота и с още по огромна лекота се приема от човека, защото дават възможност на хората да оправдават липсата на прогрес в изпълнението на целите в живота им. Със сигурност не разбираш за какво говоря (пиша), спокойно – в следващите редове ще разбереш, дори ще установиш, че и ти самият си заразен с този коварен вирус.

Това са все примери, които са присъщи за този вирус. Мога да ги изброявам до безкрай, но мисля, че схвана логиката. Хората харчат милиони, за да се предпазят от биологични и компютърни вируси, без дори да са чували за вируса на ума, а в днешно време се вихри истинска епидемия от мемове.

Истинската опасност е коварното неосъзнато и подсъзнателно програмиране, на което ни подлагат. Програмиране, което се отпечатва в подсъзнанието ни без дори да се усетим, а и голяма част от тях са имплементирани още от детството ни, благодарение на нашите родители. Тук със сигурност ще ме вземете са някаква откачалка. Как така родителите ми ще искат да ми навредят? Ей така, много просто – нали не си мислиш, че те са го направили нарочно, не разбира се, или поне не в този пример, който ще дам.

Да предположим, че сме на 10 години и се разхождаме със семейството си, разхождайки се, виждаме една супер голяма и луксозна къща, с големи бетонни огради, скъпа врата, един паркиран автомобил tesla последен модел 🙂 и т.н. Минавайки покрай тази къща, ние казваме нещо по неин адрес. Родителите ни обаче веднага ни контрират с нещо от сорта – Хората, които живеят в такива къщи са лоши, нещастни и нечестни. Или иначе казано “щастието не се купува с пари“. Хоп, тук е момента в който умствения вирус вече се е промъкнал в нас и инсталира програмата си. Най-лошото е, че той ще остане завинаги в нашия хард диск без да знаем за инсталацията му.

Хайде, да се върнем на същия пример, само че вече сме на 20 години. Минаваме покрай същата къща, възхищаваме и се и казваме нещо по неин адрес. Родителите ни отвръщат със следното: – “Ти може и да не си богат, но поне си почтен.” Със сигурност сте чували нещо подобно, но нека да го “преведем” по друг начин:

Радвай се, че си беден. Това означава, че си почтен, благороден и добър човек, защото богатите лъжат, мамят и крадат!

Разпространяващите тези момове хора, обикновено дори нямат представа какво правят и как го правят, но то е факт. Истински плашещо е, че 90% от програмирането, на което сме изложени днес, то е негативно и целящо да бъдем бедни, да сме нещастни, та дори и болни. Реално това е причината да пречим сами на своя успех и да отблъскваме здравето и щастието си.

Хората с които прекарваме времето си е един от изключително опасните източници на програмиране, който ни атакува постоянно без да си даваме сметка. Нищо не е в състояние да ви зарази с негативен възглед за света, по бързо от пребиваването в компания на хора с вредна система на вярвания. Разбира се, това не означава, че приятелите и роднините ни не ни желаят доброто. Е, отчасти се случва и умишлено, но в по-голямата си част е несъзнателно. Обаче, точно това несъзнателно програмиране е най-смъртоносно.

На какво ни учат родителите? – Да бъдем примерни ученици, да получаваме високи оценки за да можем като пораснем да си намерим хубава и високоплатена работа.

Когато споделим някаква идея за нещо пред приятелите си, те какво ни казват? – пробвай, ама си имай едно наум, да не останеш разочарован.

До тук няма нищо лошо нали? Както казахме по рано, в повечето случай приятелите и роднините ни го правят подсъзнателно от страх, че ако успеем твърде много, те самите ще останат далеч зад нас. Не липсват също така и приятели / роднини, които съзнателно не желаят да бъдем успешни и богати, защото ако станем успешни и богати, те ще останат без извинение, че това е невъзможно за тях. Как може да ги разпознаете?

Когато споделите някаква идея за създаване на бизнес пред ваш приятел или роднина, те веднага ще започнат да обясняват колко глупава е вашата бизнес идея, колко абсурдни са мечтите ви и ще се отнесат пренебрежително към целите ви. Да предположим, че вие вече сте им споделили и въпреки тяхното мнение, все пак сте се опитали да създадете въпросния бизнес, но сте се провалили. Е тогава вече става страшно! Те ще започнат да ви утешават и да обясняват липсата ви на успех с обичайните меме-изрази “За да правиш пари, трябва да имаш пари“, “За да забогатееш, трябва да станеш мафиот”, “Без връзки, нищо не става” и т.н.

Има хора, които са направо токсични за живота ни. Тяхната компания заразява ума ни със страх, съмнения и несигурност.

Всички сте чували израза “Ние привличаме това, което мислим “, както това, което желаем силно, така и онова, от което се страхуваме. Със сигурност голяма част от вас, ще бъдат скептично настроени, но това е самия факт. Направете си експеримент със себе си, започнете да мислите за нещо хубаво, което искате да ви се случи, мислете и работете денонощно за него и рано или късно – то ще се случи. Ако пък нямате търпение да изчакате хубавото, то по-бързо ще се случи с лошото (не го препоръчвам), и това е така, защото негативната нагласа и мисли са много по силни от положителните.

Като финал на този пост, бих искал да ви препоръчам  книгата на Ранди Гейнд – Защо си глупав, болен и беден… (и как да станеш умен, здрав и богат!), която ще промени голяма част от начина ви на мислене и ще ви запознае по детайлно с меметиката и ще ви отговори на много въпрос, като “Защо все на мен се случва?”, “Защо не ме мога да успея?”, “Защо съм беден?” и т.н. Точно тази книга ме подтикна да напиша тази статия, като голяма част от информацията, която споделих в по горните редове е взаимствана точно от нея.

Защо си глупав, болен и беден... (и как да станеш умен, здрав и богат!)

Харесали ти статията?