Как да използваме Creative Tool на Facebook
Нелсън Борисов

Нелсън Борисов

Нелсън Борисов

Нелсън Борисов

Фейсбук реклама - Как да се отличаваме от конкуренцията? + бонус

Писна ли ви да гледате едни и същи реклами, направени по един и същ начин? Всички рекламодатели се конкурират с един и същ вид рекламна публикация: (продуктова графична снимка + малко текст и един бутон с подканваща фраза “Купи Сега“). 

Искате ли да бъдете различни от конкурентите си? Искате ли рекламите ви да бъдат по атрактивни? Със сигурност искате, за това в тази статия ще опиша как може да направите своя собствена визия и да разчупите 99% от стандартните реклами тип “керосел” във фейсбук.

Как да персонализираме външния вид на Facebook динамични реклами [DPA]?

Ако не се лъжа, още през 2018 Facebook предостави като възможност на рекламодателите си опция за наслагване на изображения в динамични реклами, като начин за създаване на по – ангажиращи реклами. Използвайки тази възможност, вие имате шанс да популяризирате продуктите си по коренно различен начин от конкурентите си, защото те ще се открояват от емисиите на потребителите и ще привлекат вниманието им.

Тъй, като вече идват коледните празници и това е една чудесна възможност да създаде една коледна визия на рекламите си, в края на статията ще споделя няколко мои (custom) визии, които съм правил за да може да ги свалите и да си ги ползвате. Нека да разгледаме какви са стъпките за създаване на такъв тип реклама.

Създаване на персонализирано (custom) изображение

Ако не сте дизайнер, то е силно препоръчително да се обърнете към такъв, за да може да направи професионално визията ви. Дизайна ви трябва задължително да бъде съобразен с това какъв тип реклама обмисляте да правите. Опциите които може да изберете за динамична реклама са две: с едно изображение или с повече. В зависимост от това, трябва да проектирате квадратна или хоризонтална рамка.

За динамични реклами с едно изображение се придържайте към следните спецификации, които платформата изисква:

 • Препоръчителен размер на изображението: 1080 х 1080 пиксела;
 • Необходим размер на файла: До 1мб;
 • Препоръчително съотношение: 1:1;
 • Тип на файла: PNG (с JPG също може, но го избягвайте)

За динамични реклами с няколко продукта (тип карусел) следвайте следните спецификации:

 • Препоръчителен размер на изображението: 1200 х 628 пиксела;
 • Необходим размер на файла: До 1мб;
 • Препоръчително съотношение:  9:16 или 16:9;
 • Тип на файла: PNG (с JPG също може, но го избягвайте) .

 

Ако търсите просто решение или нямате възможност да си позволите дизайнер, но пък имате някакви базови познания по Photoshop или друг аналогичен инструмент, то в такъв случай, може да си закупите векторни изображения от някой професионален сайт, като Shutterstock и да ги персонализирате спрямо вашия вкус.

Създаване на персонализирано (custom) изображение

Започнете със създаването на нова Facebook кампания в Ads Manager. Изберете опцията Catalog Sales, след това изберете каталога и попълнете имената на останалите полета (campaign, ad set,ad). 

След като направите целевите ви настройки на кампанията преминаваме към ниво adset, където трябва да дефинирате продуктовия сет, който искате да рекламирате. По подразбиране Facebook ще покаже всички продукти в каталога, ако нямате подготвен продуктов сет, то може да го направите от плюса в дясно.

От тук може да клъстеризирате вашия набор от продукти, спрямо целта на вашата кампания, след което натискаме записваме, избираме продуктовия сет и продължаваме с обичайните настройки на кампанията спрямо целта ни.

Стигаме до ниво Ad, къде идва същинската част. По подразбиране опцията Dynamic Formats and Creative ще бъде включена, необходимо е да я изключите и след това изберете една от двете възможно опции:

 • Single Image or Video – ако ще настроиване реклама с едно изображение;
 • Carousel – реклама с няколко продукта, която ще настроим за примера;
 • Collection – не може да бъде избрана (поне на този етап).

След като сме избрали една от двете опции, скролваме до секцията Creative Tools и от падащото меню избираме Add a Frame.

От Image избираме “Custom”, след което ще ни се зареди допълнителна опция чрез която можем да качим вече подготвения ни шаблон.

След като вече сме качили шаблона, в preview прозореца от дясно ще можем да видим продуктите ни обхванати от шаблона. Може да направите допълнителни настройки за размера,прозрачността и блендата на рамката.

Нека погледнем и следващата опция в диалоговия прозорец Creative Tools <catalog info>. От нея можем да правим допълнителни готини неща, които да направят рекламата ни открояваща и забележима. От падащия списък Info може да изберете измежду 4 опции:

 • price – цената на продуктите;
 • Strikethrough Price;
 • Percentage Off;
 • Free Shipping

За да използвате някоя от тези опции, трябва да се уверите, че конкретната съществува в каталога ви, в протичен случай нищо няма да може да използвате тази опция. Нека разгледаме една от най-често използваните от тях <price>. Тук може да видите, че вече сме комбинирали шаблона + продажната цена на продуктите, която се взима директно от каталога. Facebook ни позволява да персонализираме формата на информацията ни по още 4 допълнителни начина:

 • Shape – позволява ни да променим формата на цената;
 • Fonts – можем да променим шрифта;
 • Color – можем да променим цвета както на формата, така и на текста;
 • Opacity – дали формата ни да бъде прозрачна или не;
 • Position – можем да променим позицията на формата ни.

Когато приключите, не забравяйте да запазите. Довършете останалите настройки по кампанията и публикувайте.

Заключение

Този тип реклами са чудесен начин да накарате вашите продукти да се откроят в newsfeed-а и да привлекат вниманието на потребителите, съответно ще увеличат честотата на кликове, процента на реализация и възвръщаемостта на розходите ви.

БОНУС

Приготвил съм ти няколко напълно безплатни шаблона, които можеш да свалиш и да ползваш в твоите реклами. Можеш да свалиш шаблоните от ТУК.

Харесали ти статията?